Monday, January 12, 2009

Kiltteys ja lahjat

Hei kaikki. Tiedättehän, miten joulupukki toimittaa lapsille lahjoja sillä perusteella miten kiltisti piltit ovat onnistuneet käyttäytymään kuluvana vuonna? "Oletko ollut kiltti tänä vuonna" on kysymys, joka herättää lapsessa hieman taikauskoisen, pelonsekaisen tunteen. Kiltteys on jotakin käsistä karkaavaa, reunoiltaan epämääräistä ja ytimeltään ankaran oloista, mutta ah niin epätoivoisen tärkeää.

Aikuisempi lapsi osaakin sitten jo määritellä mitä se kiltteys on: se on sitä, että näkyvä toiminta vastaa mahdollisimman suuressa määrin yhteisön asettamia normeja kuuliaisuudelle, ystävällisyydelle ja yleiseen meininkiin sopeutuvaisuudelle. Oman kammarin hämärissä on aina saanut puuhailla mitä vaan, mutta ihmisten ilmoilla ollessa ei tule kaivella nenää, etuilla vanhuksia, puhua kovaan ääneen toisten yksityisasioista (eikä omistaankaan), katsella tuntemattomia silmiin eikä matkustaa pummilla.


Olin viime vuonna hirveän kiltti. Tein sitä mitä minulta odotettiin. Annoin tädille paikan bussissa vaikka olin nyrjäyttänyt nilkkani, keitin töissä aina uudet kahvit pyytämättä ja soitin äidille kerran viikossa ja annoin hänen naputtaa kaikista maailman asioista enkä naputtanut vastaan. Tarjoilin hyvännäköiselle miehelle seksisuhteen itseni kanssa hänen ehdoillaan ja valitsemillaan mausteilla. Annoin itseäni kohdeltavan tarpeettoman huonosti kiltteyden nimissä. Tästä esimerkillisestä toiminnasta vaikuttuneena joulupukki myönsi minulle palkinnoksi stipendin sekä suuren määrän paketteja aattona.

No, tilanne kuitenkin on nyt se etten oikeastaan ole enää lapsi enkä hirveästi välittäisi niistä joulupukin pajan antimista. Voisin vaihtaa sopimukseni joulupukin kanssa jonkinlaiseen aikuisten sopimukseen, sanotaanko nyt esimerkiksi Herutuskeijun kanssa. Että sen sijaan, että kiltteydestä tulee kiitokseksi romua vuoden päätteeksi, saisi pitkin vuotta kiltteyspalkinnoksi lovea, lempeä, hynäilyä, pussailua, hellyyttä, seksiä, halailua, flirttailua ja sen sellaista.

Hei keiju, olen oikein kiltti tälläkin hetkellä! On maanantaiaamu ja vaikka ulkona on pimeää kuin joulupukin ...puuropadassa, olen noussut sängystäni ja tullut jo tunteja sitten toimistolle. Teen täällä kiltisti kaiken mitä käsketään ja keitän lisää kahvia, vaikka se ei ole edes loppu. Olin kiltti myös viikonloppuna! Menin hoitamaan 3A:ta eli Akselia, Anselmia ja Auroraa lauantaina koko päiväksi kun lasten vanhemmat halusivat viettää tuhmaa aikaa toistensa kauniissa ja rohkeassa seurassa. Eikö ollut kilttiä! Illalla en juonut ollenkaan viinaa vaikka olin syntymäpäivillä, ja eilen siivosin niin ahkerasti että äiti olisi ollut ylpeä. Mitäs sanot, keiju, olisiko tällainen jo esimerkiksi pienen nettiflirttailun tai jonkinlaisen treffikutsuksi tulkittavan viestin arvoista?

Ai mitenniin puutteessa. Älkää viittikö. Nuori terve nainen kuitenkin. Siitä viimeviikkoisesta elokuvamiehestä ei ole kuulunut mitään. Odotan keskiviikkoon asti ja sitten poistan hänen numeronsa puhelimestani. Hah! Olisi parempi toimia nopeasti! Herutuskeiju on aivan juuri suomassa minulle niin runsaasti säpinää, että nopeat syövät hitaat ja sittenkös harmittaa!


kuvat: www.sertomacluboftulsa.org, astrology.shine.yahoo.com

3 comments:

Kevään tyttö said...

Todellakin! Hemmetti. Minäkään en välittäisi saada enää yhtään joululahjaa, no ehkä kirjoja mutta mitään muuta... siellä kirjoissa on ne rakkaustarinat mullekin ^^ oi oi söpöä!

Olethan lukenut jo Ps. Rakastan sinua (Cecilia Ahern): Jopas niitä asioita alkoi taas ajatella ja arvostaa.. oi oi..

Emilia said...

Belja: Olen itseasiassa tässä kaipaillut hyviä lukuvinkkejä, kun pitkästä aikaa lukemisinto on leimahtanut oikein kunnolla mutta olen vähän huono valitsemaan kirjoja ihan satunnaisotannan perusteella. Johtuen siitä, että olen ihan avuttoman toivoton palauttamaan kirjoja kirjastoon... joten useimmiten päädyn ostamaan opukset mitä tahdon lukea.

Kirjavinkkejä otetaan siis mielellään vastaan enemmänkin? Voisin etsiä käsiini ton ehdottomasi, kiitos :)

Gobseck said...
This comment has been removed by the author.